Garnki

Jak wybrać zdrowe garnki kuchenne?

wpis w: Dom i wnętrze | 0

Jak każdy doskonale wie, jakość spożywanego przez nas jedzenia ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i długość życia. Z tego też powodu tak często analizuje się konkretne produkty pod kątem ich składników i wpływu na zdrowie. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że nie tylko same produkty mają duży wpływ na jakość posiłków — równie istotnym elementem są garnki, w których jedzenie było przygotowywane. Jak zatem powinno się je wybierać, aby jedzenie było najwyżej jakości? Czym powinny charakteryzować się zdrowe garnki kuchenne?

Czym charakteryzują się niezdrowe garnki?

Zanim jednak przejdzie się do analizowania najważniejszych cech wpływających pozytywnie na zdrowie, warto się najpierw dowiedzieć, czym charakteryzują się garnki, których lepiej unikać. Z jakimi zatem niebezpieczeństwami ma się w ich przypadku do czynienia?
Najważniejsze jest oczywiście to, że niezdrowe garnki mogą być wykonane z niebezpiecznych, często nawet toksycznych materiałów. Jeśli podczas używania takich garnków dojdzie do uszkodzenia ich powłoki ochronnej, niebezpieczne składniki przedostaną się do pożywienia.
Czym jeszcze cechują się niezdrowe i kiepskie garnki? Ich powłoka jest słabej jakości i często dochodzi do jej porysowania. Garnki tego rodzaju mogą reagować na kwaśne i słone pokarmy, uwalniając z siebie szkodliwe substancje.

Czym cechują się zdrowe garnki?

Skoro wiadomo już, jakie są największe zagrożenia ze strony niebezpiecznych garnków, trzeba się teraz dowiedzieć, czym konkretnie charakteryzują się ich zdrowe odmiany.
Przede wszystkim warto podczas zakupu zwracać uwagę, czy mają one stosowne atesty. Jak się bowiem okazuje, istnieją specjalne ośrodki, które testują i nadają odpowiednie certyfikaty dobrym garnkom.
Kluczowe jest, aby używane garnki były wykonane z odpowiednich materiałów, które pozbawione będą takich substancji jak ołów, kadm, lecz także niskiej jakości teflonu.
Kluczowe podczas wybierania garnków jest to, aby nie reagowały one w żaden sposób z przygotowywanym pokarmem. Muszą wobec tego być niewrażliwe na kwasy.

Inne publikacje  Jakich farb nie używać do drewna?

Jakie tworzywa są polecane?

Jak zatem widać po powyższym opisie, tak naprawdę kluczowe w wybieraniu zdrowych garnków jest to, z czego są one zrobione. Jakie są zatem najbardziej polecane tworzywa, na które trzeba zwracać uwagę, dokonując zakupu dobrych i zdrowych garnków?
Jedną z lepszych propozycji będą z całą pewnością garnki z powłoką ceramiczną. Nie tylko nie reagują z produktami, lecz dodatkowo nie zmieniają zapachu ani smaku potraw. Są na tyle bezpieczne, że często polecane są małym dzieciom, a nawet alergikom.
Kolejną bardzo dobrą propozycją będą garnki ze stali nierdzewnej. Najpopularniejszym rozwiązaniem są te, które posiadają 18% chromu i 10% niklu. Cechują się rewelacyjną jakością wykonania i odpornością na zarysowania. Wiedzieć jednak trzeba, że nie są one polecane uczulonym na pierwiastki metaliczne.
Ostatnią często polecaną wersją garnków są te wykonane z żaroodpornego szkła. Są antybakteryjne i antyalergiczne, a także niezwykle łatwe w czyszczeniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *